TNS Emori põhitoiduainete ostukorv kallines aastaga 0,5%

06.09.2013

2013. aasta augustikuus oli põhitoiduainete ostukorvi maksumuseks 68,07 eurot ühe inimese kohta, mis on 1,11 eurot (1,6%) vähem kui juunis ja 0,37 eurot (0,5%) rohkem kui augustis 2012.

Võrreldes eelmise aasta augustiga on toidukorvi valitud toodetest enim kallinenud näiteks värske lõhe (41,2%), lahtine kartul (29,4%) ja importõunad (19,6%). Lihatoodetest kallinesid lahtised viinerid (8,3%) ja kodune hakkliha (8,1%). Oluliselt on kallinenud ka banaan (7,8%). Võrreldes eelmise aastaga on hinnad enim langenud importtomatil (35,3%), suhkrul (15,2%) ja M-suuruses kanamunadel (11,6%). Odavnenud on ka naturaaljuust (4,4%) ja kilepakendis 2,5% piim (3%).

 

  Tooterühma osakaal toidukaupade tarbimises Tooterühmade osakaalud 100% ümber-arvestatuna VIII IV V VI VIII Muutus ± % aug 13/ aug 12
2012 2013 2013 2013 2013
Tooteinfo
Piim 2,5% (1 l, kile), 1 l 3,5% 6,1% 0,59 0,58 0,59 0,58 0,57 -3,0%
Või (al 82%, 175-200 g 3,5% 6,1% 7,49 7,77 7,81 7,57 7,90 5,6%
pakend), 1 kg
Naturaaljuust (25-27%), 1 kg 8,3% 14,4% 7,65 7,25 7,50 7,47 7,31 -4,4%
Veiseliha (kondita), 1 kg 0,5% 0,9% 8,78 9,31 9,75 9,48 8,96 2,1%
Sealiha (kondita), 1 kg 5,8% 10,1% 5,93 5,75 5,82 5,96 5,87 -0,9%
Broiler, 1 kg 2,9% 5,0% 2,49 2,56 2,63 2,53 2,51 0,8%
Keeduvorst, 1 kg 6,0% 10,4% 4,35 4,22 4,39 4,36 4,30 -1,0%
Kodune hakkliha, 1 kg 2,4% 4,2% 5,07 5,32 5,71 5,43 5,48 8,1%
Viinerid (lahtised), 1 kg 6,0% 10,4% 3,20 3,40 3,54 3,48 3,46 8,3%
Kanamunad 1,7% 3,0% 1,40 1,33 1,30 1,33 1,24 -11,6%
(M, 10 tk, kodumaine)
Rukkileib, 1 kg 4,6% 8,0% 1,28 1,22 1,28 1,26 1,26 -1,0%
Sai, 1 kg 4,6% 8,0% 1,31 1,28 1,39 1,34 1,31 0,2%
Suhkur, 1 kg 1,3% 2,3% 1,28 1,17 1,15 1,08 1,08 -15,2%
Kartul (lahtine), 1 kg 1,3% 2,3% 0,35 0,34 0,38 0,49 0,46 29,4%
Kurk (pikk, import), 1 kg 1,4% 2,3% 0,93 1,37 1,62 1,52 0,95 2,1%
Tomat (import), 1 kg 1,4% 2,3% 1,40 2,24 2,10 1,34 0,91 -35,3%
Õun (import), 1 kg 0,8% 1,4% 1,47 1,49 1,42 1,54 1,76 19,6%
57,5% 100,0%
Ostukorvi maksumus ühe inimese kohta kuus 67,70 67,97 70,20 69,18 68,07
Muutus võrreldes eelmise kuuga -1% 3,3% -1,5% -1,6%
Muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga (2012) 0,5% 3,7% 1,7% 0,5%

Metoodika kirjeldus

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur.

Toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga nagu need on SA leibkonnauuringu andmetel tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse 10 korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest üle Eesti. Hinnavaatlust tehakse Eesti suuremates jaekettides (Selver, Maxima, ETK erinevad jaeketid, Rimi jaeketid, Grossi Toidukaubad jne). Kaupluste valimisse kuuluvate jaekettide summaarne turuosa ületab 90% esma- ja toidukaupade jaekäibest kaupluste sektoris. Erinevate ketipoodide proportsioonid valimis esindavad ligikaudselt nende turuosasid, mis annab aluse mõõdetava hinnataseme laiendamiseks kogu Eestile.

Hinnavaatlused kauplustes viiakse läbi TNS Emori koolitatud vaatlejate poolt igal kuul 1.–10. kuupäevani.
Pärast hindade fikseerimist toimub andmete järelkontroll ning andmete analüüs.

Üldjuhul fikseeritakse igas tooterühmas viie toote hind. Hinnavaatlejad märgivad üles igas tooterühmas kolme populaarsema toote hinnad ning ka madalaima ja kõrgeima hinna. Juhul kui mingis tooterühmas on vähem tooteid või kui populaarsema ja madalama hinnaga tooted kattuvad, siis vastavalt väheneb ka mõõdetavate toodete hulk. Populaarsema toote valiku aluseks on TNS Emori eelnevatest uuringutest saadud informatsioon. Kui toode on poes soodushinnaga, mis kehtib kõigile ostjatele, siis fikseeritakse soodushind. Kui soodushind kehtib vaid kliendikaardiga, siis märgitakse üles tavahind. Pakendatud toodete puhul kogutakse enam levinud pakendiformaatide hinnad. Tooterühma keskmine hind arvutatakse kolme populaarsema toote hinna alusel.

 

Aivar Voog

Aivar Voog

Kantar Emori ärisuuna juht

+372 626 8538